علی رسولی
دسته‌بندی نشده
موضوعات داغ

زندگی در آینده چگونه خواهد بود؟😳آینده جهان از نظر دانشمندان

به قلم مهدی شهبازی

زندگی در آینده چگونه خواهد بود؟

فکر میکنید زندگی در آینده مثلا 20 سال دیگه چه شکلی خواهد شد؟ قطعا با پیشرفت روز به روز تکنولوژی اگر از این قطار جا بمونیم خیلی از فرصت ها رو ازدست میدیم و همچنین تهدید هایی هم برای همه ما خواهد داشت ادامه این مقاله را بخونید تا ببینیم آینده از نگاه دانشمندان چه شکلی خواهد بود

یکی از روند هایی که 20سال آینده زندگی بشر را بشکلی انقلابی تغییر میده همین انرژی های تجدید پذیر است این روند انرژی های تجدید پذیر اعجاب انگیز است .

پروفسور جرمی ریفکن روند هایی که منجر به تغییر جهان کنونی و نحوه مدیریت در آن اینگونه توضیح میدهند که یکی را همین روند انرژی و دو رند دیگر را که هزینه نهایی کالا نزدیک صفر میکند اینترنت اشیا و پرینتر های سه بعدی است .

جهان در 20 سال آینده اصلا شبیه الان نیست…

جرمی ریفکن با نظریه انقلاب صنعتی سومش معتقد است با این سه روند تولید نهایی کالا هروز ارزانتر شده وحتی مجانی میشود و این سبب شکل گیری یک سیستم اقتصادی درکنارسرمایه داری بنام اقتصاد اشتراکی میشود

ازدیدسرمایه گذاری بلندمدت هم این روندهای جدید سبب تغییر جدی در کلاس دارایی های مختلف خصوصا در شهر های بزرگ خواهد انجامید دیگر استراتژی”زمین بخر بنداز میره بالا”چندصدسال کارکرده و درمیان مردم متمول مدام در نسل های متخلف تکرار میشود زمانش تمام شدهتا افراد این را درک کنند تغییرات ثروتی انجام شده

اما ادعای اصلی قاطبه آینده پژوهان درباره روند حرکت جهان چیست؟

بعد ازگذشت انقلاب های مختلف اقتصادی گذار از کشاورزی به دامداری و نهایتا انقلاب صنعتی و قرن 20 حالا نزدیک یک تغییر بزرگ هستیم

این تغییر عظیم انقلاب صنعتی چهارم یا چیزی که ریفکن میگوید “انقلاب صنعتی سوم”

1_ هزینه نهایی صفر

ریفکین ورود به انقلاب جدید را با مفهوم هزینه نهایی توضیح میدهد ابتدا این موضوع را کمی بازکنیم هزینه نهایی(marginal cost)همان هزینه تولید آخرین واحداز هرکالاست.مثلا برای تولیدیک مسواک اضافی در کارخانه ای چقدر باید هزینه متغیر انجام داد؟! یعنی هزینه ثابت کارخانه که صرف تجهیزات وماشین آلات واینهاشده را کنار بگذارید هزینه متوسط تولیدراهم کنار بگذارید چون هزینه تولید100مسواک با1000مسواک به ازای هرمسواک برابر نیست.برای تولید یک مسواک بیشتر چقدر باید هزینه کرد.

او مدعی است و درست میگود که سرمایه داری موفق بوده چون هزینه تولید نهایی کالا را کاهش میداد.دست نامرءی بازار مهمترین کارش این بود که هزینه اخرین واحد تولید شده را کاهش بده وکلا در اقتصاد خرد نشون میدیم که در بازار رقابتی نقطه تولید اقتصادی هر بنگاه وقتی است که هزینه نهایی بنگاه برابر با قیمت کالا در بازار باشد.

خلاصه ریفکن نشان میدهد هزینه نهایی در انقلاب جدید آنقدر پایین امده وکلاپایین میادکه برعکس تولید فعلی که هزینه نهایی از نقطه ای صعودی میشه منحنیش نزولیه و حتی برای بسیاری کالاها دارد نزدیک به صفر میشود   چیزی که در تاریخ بشر بی سابقه است!

خب اگر هزینه نهایی صفر بشود چه اتفاقاتی می افتد؟!

اصل اصیل اقصاد برپایه کمیابی است که وقتی هزینه انرژی  صفر یا ثابت داشته باشد این اصل دیگر هیچ است

در این حالت که هزینه نهایی نزدیک صفر است و تابع هزینه نهایی صعود نمیشود، دیگر‌چه فرقی‌میکند که ۱۰۰ کالا تولید کنیدیا ۱۵۰ تا؟ تقریبا هیچ فرقی ندارد! خب این یعنی قیمت کالاها و خدمات هم به سمت صفر میل خواهد کرد! و میزان تولید بشدت افزایش پیدا میکند. حالا بریم جلو تر براتون شفاف تر میشه ماجرا و ابهاماتون برطرف میشه ولی الان می تونید به یکسری از چیزهایی که قبلا پولی بودن ولی الان رایگانند نگاه کنید:مثل ویکی پدیا که رایگانه ولی دانشنامه ها قبلا پولی بودن، کوچ سرفینگ که مردم رایگان میتونن هر جای دنیا اتاق پیدا کنند و هرچی اخلتق و رفتارشون بهتر باشه و اقامتشون بهتر اتاق بهتری گیرشون میاد، یا موزیک های رایگان، یا نرم افزار های اوپن سورس یا کتابهای دیجیتال و هزار چیز دیگه…

2_تغییر در نوع منبع انرژی

انرژی های تجدید پذیر هزینه نهایی شان صفر است.پنل را که خریدید دیگر تولید یک واحد برق مجانی است که یعنی هزینه نهایی اش صفر است.از سمت دیگر هزینه ثابت خرید خود این تجهیزات هم مدام در حال ارزانتر شدن است و دیدید که چگونه با شن وبرق پنل تولید میشود.این هزینه ها هم بصورت نمایی دارند کاهش پیدا میکنند.در این زمینه آلمان،دانمارک و چین سردمدارند.الان در آلمان حدود 40% کل انرژی مصرفی از تجدیدپذیر است.

منبع انرژی

از طرف دیگه سبد تولید مثل وضعیت فعلی تولید برق نیست.بخش بزرگی از تولید برق متمرکز نیست و توسط میلیون ها مصرف کننده خانگی و تجاری تولید میشود.الان در آلمان برای خرید تجهیزات سولار وام بلند مدت می دهند که عملا بجای هزینه برق قسط وام را می دهد.یعنی برقش رایگان در می آید.

جایی که ممکن است آمریکا به چین ببازد در این حوزه تجدید پذیرهاست.چین بشدت درحال پیشرفت و کار در این حوزه است

چین بیش از 80 میلیارد دلار سالانه فقط برای سرمایه گذاری در انرژی های تجدیدپذیر یارانه میدهد! ما چه میکنیم؟ یارانه بنزین میدهیم!

پیش بینی میشه در 25 سال آینده حداقل 1 میلیار نفر خودشان انرژی مورد نیاز خودشان را تولید میکنند!

3_تغییر در شیوه انتقال کالا

پرینتر های سه بعدی کلید زندگی آینده

ریفکین مدعیست دومین روند انقلاب صنعتی جدید در شیوه انتقال کالاست که عملا با رشد و گسترش پرینتر های سه بعدی عوض میشه چون هرکس بسیاری چیزهایی که میخواد رو میتونه خودش تولید کنه.عملا حتی آشغالهایی که تولید میشه از پلاستیک تا کاغذ قابل بازیافت توسط پرینترعدی سه بعدی است.

پرینتر سه بعدی

حالا دنیایی رو تصور کنید که پرینترهای سه بعدی بخش بزرگی از کالاهای مورد نیاز هر فرد را با اینترنت اشیا تشخیص میدهند و خودشان کالاها را بدون دخالت انسان تولید میکنند و مدیریت بازیافت توسط این پرینترهای سه بعدی بشکلی کاملا خارق العاده اتفاق میفتد و هرچه انرژی نیاز دارند را هم از خورشید و باد و تجدیدپذیر ها خواهند گرفت!

اثرات محیط زیستی این روند غیرقابل تصوره!دنیا از این حجم عظیم تولید آلودگی و زباله به سمت متفاوتی خواهد رفت و البته چاره ای هم جز این مسیر ندارد.

4_تغییر در شیوه انتقال اطلاعات

 

انتقال اطلاعات
در انتقال دیتاازکبوترنامه بر و تلگراف و تلفن به اینترنت رسیدیمولی سوپر اینترنت در راه است.ریفکین به اتصال همه دستگاه های هوشمند در جهان به هم که در قالب اینترنت اشیا از سنسور های کشاورزی تا صنعت تا ماشین های خودران و ربات ها و خانه های هوشمند و..را دربرمیگیرد سوپراینترنت میگویند.ایطنور دریک سیستم زنده کل دنیا به لحاظ اطلاعاتی به هم متصل میشوند وهرکس و هرچیز درهرلحظه به هرکس و هرچیز در هرجای دینا به شکل های متفاوتی متصل میشوند
این امر با وجود امدن اینترنت ماهواره بسیار نزدیک بنظر میرسد که در هرنقطه از دنیا میتوان به اینترنت متصل شد

5_چگونگی اجتماع وشغل ها دردوران نظام افقی

در نهایت ریفکین و بسیاری دیگر مدعی هستند در یک دنیای با هزینه نهایی نزدیک صفر، از بازار به سمت شبکه ها (مثل آمازون)،از مالکیت به سمت دسترسی(مثل کتابهای دیجیتال،کوچ سرفینگ،اجاره سرعتی ماشین)،از خریدار و فروشنده به سمت ارایه دهنده و کاربر و از مصرف گرایی به سمت پایداری حرکت می کنیم.قدرت هم به تبع این تغییرات از حالت عمودی و متمرکز خود خارج میشود.و غیرمتمرکز و متکثر و شبکه ای و دو طرفه میشود.سیستم مالی جهانی هم چه بخواهیم چه نخواهیم کم کم به همین سمت خواهد رفت.

در این سیستم همانطور که الان هم میبینیم،بیزنس مدلها از سمت مدلهای سنتی به سمت مدل پلتفرمی حرکت می کنند و بهتره بگیم حرکت کرده اند! در بازار کار اتوماتیک شدن بخش های زیادی انجام خواهد شد و هزینه نهایی کار هم در بخشهای بسیاری به سمت صفر میل خواهد کرد. در بازار کار هم از سیستم سلسله مراتبی و عمودی به سیستم غیر متمرکز و افقی و از راه دور می‌ریم. چراکه زنجیره ارزش جهانی هم افقی و غیرمتمرکز خواهد شد و تعداد بیشتری از افراد عملا خودشان شغل خودشان را تعریف میکنند. ریفکین ادعاهای جالب دیگری هم دارد‌.مثلا معتقد است بسیاری از افراد بجای کارهای تجاری بسمت کارهای داوطلبانه تر و غیر انتفاعی خواهند رفت و کارهایی که لزوما ممکن است بصورت مستقیم درآمد ایجاد نکنند اما سرمایه اجتماعی ایجاد میکنند. و در آنها انسان مثل ماشین عمل نمیکند.

او میگوید سال 2050 بچه ها به 2020 به شکلی که ما الان به دوران برده داری نگاه میکنیم نگاه میکنند. و هرکس دنبال منافع فردی نیست.کارآفرینی اجتماعی باعث میشه آدم ها بیشتر دنبال اعتبار باشند تا پول و سرمایه اجتماعی تا سرمایه اقتصادی.
همین الان هم با حجم عظیم پادکست ها،موسیقی های رایگان، نرم افزارهای رایگان و اوپن سورس و اطلاعات عظیم رایگان در اینترنت و آموزش های رایگان می بینیم که به این سمت داریم می ریم.
او در نهایت معتقد است در 30 تا 50 سال آینده سرمایه داری جای خودش را به سیستم دیگری خواهد داد چون دیگر هزینه نهایی عملا وجود ندارد تا سیستم سرمایه داری بتواند بر مبنای آن کار کند. سیستمی که او اسمش را جامعه اشتراکی میگذارد که آدم ها از کتاب تا خودرو و خانه اشان را به اشتراک میگذارند و دسترسی بشدت افزایش می یابد و اهمیت مالکیت کم میشود. او میگوید در این سیستم جدید در نهایت هزینه کالا و خدمت رایگان میشود و سرمایه هم سودی نخواهد داشت.
من هرچند بسیاری از ایده هایش را قبول دارم البته با این حد از تغییرات موافق نیستم و نمیخواهم به این بخش حرفهایش بپردازم.
دانشگاه و آموزش چه بلایی سرش می آید؟
همین الان هم با کرونا تغییرات زیادی داشتیم.ولی کورس های آنلاین رایگان و مدارک آنلاین دانشگاه های معتبر سبب میشود هزینه نهایی آموزش(هزینه آخرین نفری که از کورسهای آنلاین استفاده میکند برای دانشگاه) هم واقعا نزدیک صفر بشه و دیگه مدرک خیلی مهم نیست چرا که هرکسی داره و این دنیارو عادلانه تر میکنه و هرکس در رشته ای که دوست داره با هزینه خیلی اندک میتونه درس بخونه.
قبل از کرونا این حرف ها خیلی لوکس بود.کرونا خیلی نزدیکک بودن این واقعیت رو به همه نشون داد.
این روند در مورد آموزش کودکان خیلی پیچیده خواهد بود و مجاری رسمی آموزشی بسیار تضعیف میشوند و نقش دولت ها کم میشود و بازیگران غیر دولتی موثر بدون مرز ظهور میکنند…

بهداشت و درمان هم تحول بزرگی دارد!
بسیاری از پزشک ها شغلشون رو از دست میدهند و ربات ها جایگزین آنها میشوند.
واضحه که هم در تشخیص و هم در درمان و هم در جراحی ، هوش مصنوعی بهتر از انسان عمل میکنه. بیمارستان ها هم بسمت بی تخت شدن و مراقبت غیرمتمرکز که از اینترنت اشیا قدرت میگیره میروند و انسان ها بیشتر پژوهش پزشکی میکنند.
خلاصه فکر نکنید پزشکی خیلی رشته خوبی برای 20_30 سال آینده اس!

مسکن و زمین در دهه های آتی چه میشود؟
با توجه به افزایش زیاد کار از راه دور و تغییر شکل کار انسانی،محیط های شهری جذابیتشان کم میشود. افراد بزودی هرجا بخواهند زندگی میکنند و کارشان را از راه دور انجام میدهند.کرونا هم خیلی این روند را تشدید کرد.یعنی زمین در روستاها و شهرهای خوش آب و هوا گرانتر و در کلان شهر ها ارزانتر میشود.
مراکز خرید و تجاری از ترکیبهای کنونی به سمت غرفه های بهداشتی،زیبایی،سرگرمی و غذا میروند و بقیه انواع بیزینس ها آنلاین تر میشوند.لذا احتمالا مراکز خرید بزرگ کم خریدارتر و ارزانتر ولی مراکز سرگرمی پرطرفدارتر میشوند.
مراکز اداری هم عوض میشوند.محیط های کاری خانگی و اشتراکی شکل میگیرند که بیشتر مرکز ارتباطات انسانی هستند، لذا دفترهای بزرگ و لاکچری بی معنی میشوند و قیمتشان کم میشود.
نقش پرینترهای سه بعدی در ساخت و ساز هم زیاد میشود و بخش بزرگز از اشتغال در ساخت و ساز و سرمایه گذاری در این حوزه کمرنگ میشود.
همین الان دبی تا 2030 تعهد کرده 25 درصد کل ساخت و سازش با پرینترهای سه بعدی باشد!

6_آینده پول فیات و ارز های دیجیتال در این مسیر

اما اثر این تغییرات بر زندگی ما و مدل سرمایه گذاری ما و بچه های ما چیه؟
مثلا آینده ارزهای دیجیتال در این مسیر چه خواهد بود؟!
حدس خود من اینست که این اثر جدی بر مبادلات بانکی و ارزی هم دارد‌ این مسیر جدید سیستم ارزی سنتی را برنمیتابد.لذا شیوه انتقال پولی هم کم کم از این شکل سنتی حرکت خواهد کرد و نقش این رمز ارز ها بیشتر میشود.به همین دلیل دولت ها هم مجبور خواهند شد ارزهای دیجیتال خودشان را ایجاد کنند و رمز ارزهای فعلی را تحت رگولیشن خودشان درآورند. در کل احتمال رشد رمز ارزها احتمال بالایی است که سرمایه گذاری ۵٪ پر تقوی سرمایه گذاریتان در آنها را منطقی میکند.

فیات
اکنون بسیاری از کشور ها ارز های دیجیتالی خود را ارایه دادند یا در حال ارایه هستند که CBCD مانند یوان دیجیتال نام دارند در این خصوص پیشنهاد میکنم لایحه جدید اقای تام امر عضو مجلس نمایندگان امریکا مورد مطالعه قرار گیرد
از طرفی اینترنت اشیا هم به سوشال کارنسی ها کمک شایانی خواهد کرد.یعنی با استفاده از ابزار های دیجیتال و پلتفرم ها و کمک های غیر انتفاعی و مشارکتی به شما ارزهای سوشالی تعلق میگیرد که تابع استفاده شماست ونه حق دسترسی و نه مالکیت به طیف وسیعی از کالا هارا به شما میدهد و استفاده های گروهی را ممکن میکند

جمع بندی و نتیجه گیری:
بخش خوبی از حرف هایی ک آینده پژوهان تکنولوژی خصوصا ریفکین می زنن درسته و بنظرم ظرف ۲_۳ دهه آتی محقق میشه چون سرعت تغییرات خیلی بالاست.مشکلات تکنولوژیکی هم که هست خیلی زود حل خواهند شد.
در اقتصاد جدید چیزی که میشه با قطعیت بالایی گفت اینه که همه چیز بسمت غیر متمرکز تر میرود. یعنی از برق تا تولید کالا توسط سیستم های غیر متمرکز تر و توسط خود گروه های کوچک و خانوار ها انجام میشود.
ما باید خود را آماده تغییرات بزرگی در جهان کنونی کنیم!

ارائه پیشنهاد:
سعی کنیم از الان به اینده سفر کنیم سرمایه گذاری های خود را در این جهت انجام دهیم درست است که بازار های اکنون مانند اینده نخواهد بود اما میتوان در کریپتوکارنسی ها و هوش مصنوعی سرمایه گذاری کرد
تولید محصولات کشاورزی به روش هیدروپونیک یکی از راه های عالی در این مسیر است و سرمایه گذاری در این بخش بسیار پرسود میباشد
اکنون که در سفر زندگی مان به این مسیر جدید میرسیم سعی کنیم آگاه تر به مسایل مادی و معنوی و تمرکز خودرا بر روی تربیت انسان بگذاریم تا اینکه منابع مادی بیاندوزیم
انشالله بشر از جهل به سمت اگاهی حرکت کرده و مسیر تعالی را در پیش بگیرد .

 

شما فکر میکنید دنیای آینده چطور خواهد بود؟ نظراتتون رو در ایت سایت ( علی رسولی ) بنویسید

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا