نبردها در مأرب و سایر جبهههای جنگ یمن به شدت ادامه دارد. پس از شکست بزرگ مزدوران سعودی برای اشغال مجدد پایگاه راهبردی الخنجر در شهرستان خب و شعف استان الجوف که با تلفات بسیار سنگین مزدوران مواجه شد، به نظر میرسد کسترش نبردها موید شکست ایده طرف عمانی برای برقراری آتشبس بوده است. گفته میشود در حمله به پایگاه الخنجر بیش از 200 نفر از مهاجمان کشته، زخمی و اسیر شدند که بخش بزرگی از این کشتهها، در حمله جنگندههای سعودی به مزدوران در حال فرار صورت گرفته است.
در گزارشی دیگر در مورد عملیات بزرگ پهپادی و موشکی ارتش و کمیتههای مردمی در روزهای شنبه و یکشنبه خواهم نوشت، اما علیالحساب باید بدانیم که طرف امریکایی جنگ در یمن، به ویژه مأرب را بخشی از پروژه کلان رقابتهای منطقهای و بینالمللی خود میداند. اصرار طرف امریکایی برای توقف جنگ در یمن و بازیهای بچهگانهای مانند پایان حمایت نظامی از ائتلاف سعودی-اماراتی متجاوز هم نتوانست بر راهبرد کلان طرف امریکایی و اهمیت یمن در این راهبردها را بپوشاند. در واقع، یمنیها این روزها به صورت رسمی با ائتلافی از کشورهای عربی و غربی میجنگند.
همانگونه که گفته شد، طرف عمانی عملا در ماموریتش شکست خورد، چرا سعودی به وعدههای شفاهیش به طرف عمانی درباره موافقت با جداکردن مسائل انسانی (بازگشایی فرودگاه صنعاء برای انجام سفر به مقصدهایی مشخص و اجازه ورود کالا و فرآوردههای نفتی به بندر الحدیده) از دیگر امور داده، پایبند نمانده است. مقرر شده بود که هنگام بازگشت به مسقط، روند تهیه توافق و مکتوب کردن آن آغاز شود؛ اما ریاض از تعهدات خود پا پس کشیده است و شروطی را مطرح کرده که از جمله مهمترین آن میتوان به متوقف کردن حملات در مأرب اشاره کرد؛ شرطی که به گفته الاخبار، از آن حکایت دارد که واشنگتن، در جریان مذاکرات اخیر در تحمیل این شرط به صنعاء بیش از ریاض پافشاری داشته تا این گونه از نقش ژئوپولتیک یمن در منطقه و جهان ممانعت به عمل آورد.
در توضیح این مهم، روزنامه الاخبار بخشی از این راهبرد کلان را مورد اشاره قرار داده است؛ در بخشی از گزارش این روزنامه میخوانیم: «واشنگتن تلاش خود را برای تأمین دستهای از منافع در آن واحد پنهان نمیکند؛ منافع اسرائیل در دریای سرخ و باب المندب و منافع آمریکا در دریای مکران و اقیانوس هند که این مورد به رقابت با چین ارتباط دارد. به معضلات دشوار و شروط سیاسی سخت طرف یمنی و سعودی، جنگ آمریکا و چین بر سر تنگهها، کریدورهای تجارت دریایی و جزایر حیاتی نیز اضافه شده؛ جنگی که یمن به خاطر برخوردار بودن از موقعیت جغرافیایی خاص، به یکی از میدانهای اصلی آن مبدل شده است».
آمریکا برای جلوگیری از استفاده یمن از موقعیت راهبردی خود و به منظور ممانعت از تسلط صنعاء بر شهر مأرب و تأسیسات نفتی موجود در این استان، خود را از نظر سیاسی و نظامی به آب و آتش آتش میزند تا مانع تحقق این هدف شود. واشنگتن بر این باور است در صورت آزادسازی شهر مأرب، امکان استفاده یمن از موقعیت راهبردیش در سطح گسترده فراهم خواهد شد و پس از این استان، مقصد آتی ارتش و کمیتههای مردمی یمن، بازپسگیری مناطق غربی مشرف بر باب المندب خواهد بود ازاینرو نبرد مأرب در مرکز توجهات دیپلماسی آمریکایی و در صدر دستور کار «تیم لندرکینگ» فرستاده آمریکا در امور یمن قرار گرفته است.
در این راستا، فرستاده امریکا در امور یمن که متوجه شده بود کسی در صنعا هیچ اهمیتی به اظهارات نماینده ابرقدرت!! جهان نمیدهد، دست به تهدید شد، یعنی کار به جایی رسید که [نماینده آمریکا] در یکی از مراحل مذاکره با ادبیاتی قاطع تهدید کرد که در صورت عدم توقف نبرد [مأرب]، «ما سخن دیگری خواهیم داشت».
این روزنامه لبنانی در بخش دیگری از این گزارش به نفوذ واشنگتن و لندن برای دستیابی به این هدف اشاره میکند و میافزاید تعدادی از افسران آمریکایی و انگلیسی در کنار نیروهای سعودی ضمن مدیریت عملیاتهای هوایی ائتلاف سعودی-اماراتی علیه یمن، عملیات نظامی در این کشور را نیز مستقیما مدیریت میکنند و بر طرحها و تاکتیکهای نظامی نظارت دارند. در دوره دولت جدید آمریکا هیچ گونه عملیات هوایی جدیدی علیه سازمان تروریستی القاعده در یمن به ثبت نرسیده، عناصر داعش و القاعده که از استان «البیضاء» گریخته بودند، اجازه جنگ در کنار نیروهای دولت منصور هادی و تسلیحات داده شده و همچنین مسوولیت برخی محورها برعهده آنها گذاشته شده است.
در واقع، امروز ارتش و کمیتههای مردمی یمن به صورت مستقیم علاوه بر ارتش سعودی و امارات، مزدوران منصور هادی، شبهنظامیان اخوان الشیاطین القاعده و داعش، در حال نبرد با انگلیس و امریکا هم هستند. حضور مستقیم پهپادها و جنگندههای امریکایی در این نبرد، حکایت از ضرورت تغییر معادلات دارد.